Lastiğin üzerinde oval bir çerçevenin içerisinde 4 haneli bir sayı göreceksiniz. Bunlardan ilk iki hanesi, lastiğin yılın kaçıncı haftasında üretildiğini son iki hanesi ise hangi yıl üretildiğini gösterir.
Peki lastiğiniz kış lastiği mi, 4 mevsim lastik mi nasıl anlayacaksınız? Kış lastiklerinin üzerinde bazı semboller oluyor ama asıl dikkat edilmesi gereken “içinde kar tanesi olan dağ” sembolü. Bu sembol lastiğinizin kış lastiği olduğunu ifade ediyor. Bu sembolü bulundurmak için lastik üreticisinin uluslararası bazı regülasyonlara uyması gerekiyor. Üzerinde bu sembol olmayan bir lastiğin kış lastiği olduğunu söylemek yanlış olur. Eğer lastiğin üzerinde kış lastiği sembolünün altında M+S ibaresini de görüyorsanız, bu lastik çekişi arttırılmış bir kış lastiğidir. Eğer sadece M+S işareti varsa ve kış lastiği sembolü yoksa o zaman söz konusu lastik, 4 mevsim lastiktir diyebiliriz. Lastiğin üzerindeki ok işareti lastiğin dönme yönünü, “outside” yazısı da lastiğin dışa bakan tarafını gösterir.
Aracınızın lastikleri, şüphesiz ki otomobilinizin en önemli güvenlik unsurlarından birini oluşturuyor. Lastik ebatlarınız ise bu güvenliği destekleyici detaylar arasında yer alıyor.
Her ne kadar lastiklerinizin aşınma durumu, yaşı ya da mevsime göre lastik seçimi gibi etkenler önemli olsa da aracınıza uygun lastik ebatlarını tercih etmeniz de bir o kadar mühim. Doğru ölçülerde lastik seçimi yapılmadığı takdirde, büyük facialara sebep olabilecek lastik ebat ölçüleri ve hesaplanması hakkındaki tüm merak edilenleri açıklıyoruz. Dilerseniz öncelikle, lastik ebat ölçümüne nereden erişebileceğinize bakalım.
Aracınızın sahip olduğu lastikler, ne kadar iyi ve kuralına uygun seçilmiş ise yol güvenliğiniz de aynı oranda artış gösterecektir. “Peki, aracıma uygun lastik ebat ölçülerine nereden ulaşacağım” diye soranlardansanız, bu konuya açıklık getirmek isteriz. Lastiklerinizin, yanaklarına dikkatlice baktıysanız, üzerinde yer alan bazı numaralar olduğunu fark etmişsinizdir. Bunların biri, size lastiğinizin ömrü hakkında bilgi verirken; diğeriyse lastiklerinizin ebatlarını söylüyor olacaktır.
Buradaki önemli nokta, takılı olan lastiklerinizin doğru olup olmadığı hususudur. Eğer ki aracınız sıfır ise halihazırda üzerinde takılı olan lastikler, size doğru oranı verecektir. Fakat ikinci el bir araç sahibi iseniz, doğru ölçüler için aracınızın benzin kapağına bakmanız yeterli olacaktır. Burada göreceğiniz örneğin; “205/55R16” gibi rakamsal ifadeler, size lastik ebat ölçüsünü gösterecektir. Peki, bu anlam ne ifade ediyor?
205, lastiğinizin kesit genişliğinin, milimetre cinsinden karşılığını söyler. Diğer yandan 55, lastiğin kesit oranıdır. Ancak, taban(sırt) genişliği olan 205’in, yüzdelik dilimdeki oranıdır. Sondaki 16 ifadesi ise lastiğin inç cinsinden jant çapını gösterir. Görüldüğü gibi lastik ebatlarını okumak, oldukça basittir.
Otomobil üreticinizin, belirlediği bazı lastik ebat ölçüleri bulunur. Bu ölçülerin dışına çıkılacaksa da kişilerin, toplam lastik ebat ölçülerinin %3 oranından daha fazla ya da daha az değişiklik göstermeyen lastik seçimi yapmaları önerilir. Burada dikkat etmeniz gereken, farklı ölçüde bir lastik seçimi yapacağınızda %3 kuralını ihmal etmemenizdir. Peki, bu hesaplamayı nasıl yapabilirsiniz?
Yukarıda, daha önce verdiğimiz 205/55R16 ölçüsünü baz alalım. 205, lastiğin yere temas eden kısmı iken; 55 ise yüzdelik orandaki ifadesi idi. Şöyle ki;
205 x 0,55= 112,75 mm’lik bir ifadeyi yani lastiğin yanak yüksekliğini temsil eder. Diğer taraftan 1 inç, 25,4 mm’yi ifade ettiği için, 16 inçlik bir jantı, yine milimetre hesabına çevirmemiz gerekecektir.
16 x 25,4 = 406,4 mm ise jantın, mm cinsinden ifadesini gösterir. Lastiğinizin yüksekliğini hesaplamak için yanak yüksekliğini ifade eden kısmın alt ve üst için toplamı ile 16 inçlik jantın mm cinsinden ifadesi olan 406,4’ü toplamanız gerekmektedir.
Yani; 112,75 + 112,75 + 406,4 = 631,9 mm lastiğinizin yüksekliğini ifade eder. İşte burada çıkan 631,9’luk ifadenin yüzde %3 fazlası ya da %3 eksiği, seçeceğiniz lastiğin toplam yükseklik ölçüsüne denk düşmelidir.